Održana javna diskusija “Evroatlantske integracije BiH” u Istočnom Sarajevu

Uloga medija u informisanju javnosti je izuzetno bitna, jer oni pružaju informacije na osnovu kojih građani kreiraju svoje stavove o bitnim političkim pitanjima, jedan je od zaključaka javne diskusije pod nazivom “Evroatlantske integracije BiH”, održane u Istočnom Sarajevu, 31.oktobra, u organizaciji udruženja građana Nova ideja RS 2030.

Kao i na prethodnim diskusijama predstavljeni su rezultati istraživanja „Stavovi građana Republike Srpske o evroatlantskim integracijama“, sprovedenog u septembru, 2018.godine, na uzorku od 1000 punoljetnih građana Republike Srpske, te tri fokus grupe sa studentima iz Banja Luke, Istočnog Sarajeva i sa članovima Boračke organizacije Republike Srpske. Rezultati su pokazali i da 41,4% ispitanika smatra da će doći do smanjenja mogućnosti izbijanja novog rata ukoliko BiH uđe u NATO savez.

U uvodnom izlaganju učesnicima diskusije su se obratili Igor Davidović, Branimir Mandić, Dušan Šehovac i Denis Čarkadžić.

“Potrebno je izvesti racionalnu analizu i doći do realističnog odgovora šta dobijamo, a šta gubimo evroatlantskim integracijama”, kazao je Igor Davidović, program koordinator, Centara za primjenjene evropske studije u Beogradu i nekadašnji šef Pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine za pregovore o Sporazumu, stabilizaciji i pridruživanju EU.

“Moramo razlikovati političku i reformsku dimenziju evroatlantskih integracija. Reformska dimenzija mora da ima apsolutnu podršku ne samo institucija, već i šire društvene zajednice, prepoznavajući svoj interes-jer mi to radimo zbog nas”, kazao je Branimir Mandić, stručnjak za pitanja evroatlantskih integracija.

Diskusije se održavaju širom Republike Srpske sa ciljem da se otvori dijalog o jednoj od najosjetljivijih političkih tema u Republici Srpskoj kako bi došli do objektivnih zaključaka i  smanjenja predrasuda koje trenutno vladaju u javnom mnjenju.

Pored zainteresovanih građana diskusiji su prisustvovali i predstavnici ambasada: Republike Srbije, Kraljevine Holandije, Mađarske, Slovačke Republike, Republike Austrije, Velike Brtanije, Sjedinjenih Američkih država i ambasador Kraljevine Španije, Nj.E. ​José María Valdemoro Giménez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *