Održana sedma javna diskusija „Evroatlantske integracije BiH“

UG Nova ideja RS organizovala je 26.novembra, u Istočnom Sarajevu, sedmu po redu javnu diskusiju u okviru projekta „Evroatlantske integracije BiH“, na kojoj su prisustvovali mladi predstavnici političkih partija, studentskih organizacija, te studenti.

U proteklom periodu organizovano je sedam javnih diskusija širom Republike Srpske u želji da otvorimo dijalog na jednu od trenutno najosjetljivijih političkih tema. Svaka diskusija se zasnivala na polaznim informacijama koje smo dobili kroz istraživanje „Stvovi građana Republike Srpske o evroatlantkim integracijama“, a čiji rezultati su predstavljani na početku svih diskusija.

Uvodne govore na diskusijama su imali stručnjaci iz oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, te su svi učesnici imali priliku da sa njima diskutuju o pitanjima koje smatraju značajnim i da dobiju relevantne odgovore.

Na proteklim diskusijama učestvovali su parlamentarci, narodni poslanici, odbornici, predstavnici ministarstava Republike Srpske, Privredne komore RS, Unije udruženja poslodavaca, predstavnici nedvladinih i međunarodnih organizacija, ambasada, akademske zajednice, političkih partija, omladinskih i studentskih organizacija, studenti, mladi i drugi akteri koji smatraju da je razumjevanje procesa integracija od izuzetne važnosti za dalji razvoj Republike Srpske.

Učesnici su imali priliku da razgovaraju sa bivšim ambasadorom BiH pri EU- Igorom Davidovićem, savjetnikom za spoljnu politiku u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH  Anom Trišić-Babić, generalnim sekretarom i član Glavnog odbora PDP-a Milkom Grmušom, šefom odsjeka za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Japan i Okeaniju Branimirom Mandićem, profesorom na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci Đorđem Vukovićem, sociologom Dušanom Šehovcem, magistrom evropskih integracija Denisom Čarkadžićem i šefom odsjeka za NATO pri Ministarstvu inostranih poslova Momirom Brajićem.

Razjašnjeni su najvažniji pojmovi kao što su Godišnji nacionalni program (ANP), Akcioni plan za članstvo (MAP), zatim Individualni akcioni plan partnerstva s NATO-om (IPAP), te šta bi značilo članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO savezu. 

Kroz ovaj projekat smo uspjeli da obezbjedimo slobodan prostor za sve građane Republike Srpske, gdje su mogli otvoreno da razgovaraju o svojim stavovima u pogledu integracija i o problemima i prednostima koje vide u ovim procesima. Imali su priliku i da čuju stručna pojašnjenja i činjenice o tome šta su zapravo procesi integracija i gdje se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina na tom putu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *