Održana javna diskusija “Evroatlantske integracije BiH” u Banjoj Luci

Javna diskusija “Evroatlantske integracije BiH” održana je 18. novembra u Banjoj Luci, sa zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH, poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnicima privredne komore RS, udruženja poslodavaca, predstavnicima međunarodnih organizacija, medija, ministarstava i institucija u Republici Srpskoj, te studentima.  

U uvodnom dijelu diskusije predstavljeni su rezultati istraživanja „Stavovi građana Republike Srpske o evroatlantskim integracijama“ koje je sprovedeno u septembru 2018. godine, a učesnici diskusije u uvodnom izlaganju su bili bivši ambasador BiH u EU Igor Davidović, generalni sekretar i član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša i stručnjak za evroatlantska pitanja Branimir Mandić.

Predstavljena istraživanja su pokazala da ulazak u EU podržava 60,1% stanovnika Republike Srpske, a u NATO 12,0%.

“Uvijek imam potrebu da kažem da javnost prije svega reaguje veoma emotivno, a znatno manje kognitivno kada su u pitanju integracije. Emotivno visok procenat podrške evropskom integrisanju je motivisan nekim očekivanjima populacije, kao što su pitanje porasta životnog standarda, privlačenje investicija ili povećanje zaposlenosti. Kognitivni stav kada govorimo o NATO pristupanju i integrisanju, značio bi da smo svi protiv pristupanja u NATO i da smo svi protiv ANP-a i njegog usvajanja. To znači imamo li pravu i decidnu analizu po svim pravilima da shvatimo zašto nam to ne treba ili da li bi nam to donijelo neku korist”, rekao je Igor Davidović, bivši ambassador BiH u EU.

“Dobar dio našeg društva ima bazičan problem sa drugim i drugačijim, mi ne volimo promjene, ne volimo novine i shvatamo ih kao ugrožavanje sopstvenog digniteta. Smatram da pitanje ovih integracija jeste to da se što prije otvori pitanje koje vrijednosti želimo da baštinimo, gdje želimo da budemo za dvadeset godina i kako želimo da ova zemlja izgleda.”, zaključio  je Milko Grmuša, generalni sekretar i član Glavnog odbora PDP-a.

Svoje aktivno učešće u diskusiji su uzeli Snježana Novaković-Bursać, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Srđan Mazalica i Nataša Radulović, poslanici u Narodnoj skupštini RS, Nemanja Kovačević,  pomoćnik ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i mnogi drugi.

Cilj diskusija jeste otvaranje dijaloga o aktuelnim temama evroatlantskih integracija i smanjivanje predrasuda koje postoje u javnom mnjenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *