Nedovoljna informisanost ključni problem nerazumjevanja evroatlantskih procesa

Bosni i Hercegovini su potrebni stručnjaci iz oblasti evroatlantskih integracija,  mladi i kompetentni ljudi koji moraju biti oslobođeni od svakodnevne politike i kojima mora biti u interesu napredak zemlje- jedan je od zaključaka javne diskusije pod nazivom „Evroatlantske integracije BiH“, koja je održana juče u Banjoj Luci.

Na diskusiji su učestvovali stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici političkih partija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, narodni poslanici, NVO sektor, mediji i studenti.

U uvodnom dijelu diskusije predstavljeni su rezultati istraživanja „Stavovi građana Republike Srpske o evroatlantskim integracijama“, koje je UG „Nova ideja RS 2030“- organizator diskusije- sprovelo u septembru, 2018.godine, na uzorku od 1000 punoljetnih građana Republike Srpske, te tri fokus grupe sa studentima iz Banja Luke, Istočnog Sarajeva i sa članovima Boračke organizacije Republike Srpske.

Rezultati istraživanja su pokazali da -ulazak u EU podržava 60,1% stanovnika Republike Srpske, a u NATO 12,0% .

U uvodnom izlaganju učesnicima diskusije su se obratili Ana Trišić-Babić, Milko Grmuša, Branimir Mandić i  Đorđe Vuković.

„Pokazalo se da su razgovori o evroatlantskim integracijama više nego potrebni i da se trebaju češće održavati, jer ima jako puno nerazumjevanja terminologije. Shvatili smo da je nerazumjevanje zbog neinformisanosti jedan od ključnih problema“, kazala je Ana Trišić- Babić, savjetnica za vanjsku politiku u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

„Moj stav je da o svim temama treba otvoreno razgovarati i da treba uključiti široku zajednicu, predstavnike univerziteta, privrede, državne službenike, nevladin sektor i sve one koji su zainteresovani. Benefit od ovakvih susreta jeste da svi vidimo gdje smo i šta treba da činimo dalje. Volio bih da ovo ne bude ad hock inicijativa, već da bude dio nekog procesa i da nema  tabu tema. Samo tako možemo doći do nekih zaključaka koji su od opšte koristi“, kazao je Branimir Mandić, stručnjak za pitanja evroatlantkih procesa.

“Postavlja se pitanje, ako smo svjesni da su nam neke integracije potrebne, sa kim i na kojim osnovama?! Dakle, postoji neka izreka u našem narodu a to je „nemoj ići mimo svijeta“. Potpuno je nemoguće, iracionalno je zahtijevati da u Republici Srpskoj imamo jednu priču i jednu politiku. Smatram da ovdje, u Banjoj Luci, među svim političkim faktorima, društvenim faktorima i pogotovo među akademskim zajednicama, taj dijalog treba da se otvori. Smatram da imamo legitimno pravo da pokušamo da izvučemo najviše što možemo za Republiku Srpsku, ali to neće da se desi na način da mi kažemo zažmirićemo na oba oka i nas to ne zanima, mi to nećemo. Treba da se zapitamo šta želimo da dobijemo, šta to treba da bude, gdje je Republika Srpska za 10  ili za 20 godina“, istakao je u svom obraćanju Milko Grmuša.

„Istraživanja među stanovnicima Republike Srpske koja svjedoče o velikom nepovjerenju prema evroatlantskim integracijama, nažalost imaju svoje utemeljenje u dosta oskudnom informisanju i znanju sa dosta predrasuda i emocionalnih komponenti, što nije dobro za jedno društvo koje želi da bude politički odgovorno i demokratski zrelo- te da upravlja svojom sudbinom“, kazao je Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Cilj diskusije je otvaranje dijaloga o jednoj od najosjetljivijih političkih tema u Republici Srpskoj kako bi došli do objektivnih zaključaka i  smanjenja predrasuda koje trenutno vladaju u javnom mnjenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *