Diskusija “Evroatlantske integracije BiH” održana u Brčkom

60% građana Republike Srpske je za pristupanje Evropskoj uniji, dok je 12% za pristupanje NATO savezu, pokazalo je istraživanje predstavljeno na javnim diskusijama u Brčkom , 24. oktobra, u organzaciji udruženja građana Nova ideja RS 2030.

Rezultati istraživanja „Stavovi građana Republike Srpske o evroatlantskim integracijama“, sprovedenog u septembru, 2018.godine, na uzorku od 1000 punoljetnih građana Republike Srpske, te tri fokus grupe sa studentima iz Banja Luke, Istočnog Sarajeva i sa članovima Boračke organizacije Republike Srpske, predstavljeni su na početku diskusije.

U uvodnom izlaganju u oba grada učesnicima diskusije su se obratili Igor Davidović, Branimir Mandić, Dušan Šehovac i Denis Čarkadžić.

Tokom diskusije učesnici su se osvrnuli i na aktuelni sporazum Bosne i Hercegovine sa NATO savezom- IPAP ili Individualni akcioni plan partnerstva koji predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO-a sa zemljama koje nisu članice ovog saveza.

“Smatram da je ova diskusija izuzetno potrebna i lijepo pripremljena. Veoma su dragocjeni svi statistički podaci koji su prezentovani iz istraživanja. Sva izlaganja o evroatlantskim integracijama su praćena statističkim podacima čime se otvara jedan novi metod i način pristupanja ovakvim temama”, kazao je Igor Davidović, program koordinator, Centar za primjenjene evropske studije u Beogradu i nekadašnji šef Pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine za pregovore o Sporazumu, stabilizaciji i pridruživanju EU.

“Problemi koji se tiču naše budućnosti u BiH, moguće je riješiti razgovorima, razgovorima, edukacijom i razgovorima.  Mislim da je to jedini put i ovakvi događaji trebaju da se češće organizuju”, kazao je Denis Čarkadžić, magistar evropskih integracija.

Cilj diskusije je otvaranje dijaloga o jednoj od najosjetljivijih političkih tema u Republici Srpskoj kako bi došli do objektivnih zaključaka i  smanjenja predrasuda koje trenutno vladaju u javnom mnjenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *