Članovi Predsjedništva BiH iskazali dobrodošlicu novoimenovanom komandantu NATO Savezničkih snaga za Evropu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas generala Toda Woltersa, vrhovnog komandanta NATO  Savezničkih snaga za Evropu.
Tom prilikom članovi Predsjedništva BiH su iskazali dobrodošlicu novoimenovanom komandantu NATO  Savezničkih snaga za Evropu, te su ga informisali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Razgovarano je i o saradnji Savezničkih snaga za Evropu s BiH, a u tom kontekstu istaknut je napredak saradnje u oblastima odbrane, oružanih snaga i sigurnosti.

General Wolters je iskazao svoju predanost u daljnjem doprinosu Savezničkih snaga procesu izgradnje mira i prosperiteta u BiH, kao i Zapadnog Balkana i šire. Posebno se zahvalio članovima Predsjedništva BiH za angažman OS BiH u mirovnim misijama u svijetu. Istaknuto je da je u protekloj deceniji više od 1.500 bh. vojnika bilo angažovano u mirovnim misijama u svijetu. Izražena je nada da će se ta saradnja nastaviti i da će ojačati kapaciteti za buduća učešća u misijama. Takođe, planirane vojne vježbe u saradnji sa Savezničkim snagama su podstrek daljnjem razvoju saradnje s BiH, promoviranju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu i šire, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za posjetu generalu Todu Woltersu, vrhovnom komandantu NATO Savezničkih snaga za Evropu, i poželjeli mu uspjeh u obavljanju dužnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *